3 råd, når det kommer til at forberede dit barn på en bedsteforældres begravelse (eller en anden nærtstående persons)

Selvom det kan være en udfordring at forklare døden og begravelsesprocessen til et barn, er det vigtigt at hjælpe dem med at forstå på en måde, der er passende for deres alder og følelsesmæssige modenhed. Her er tre tips til at forberede dit barn på denne svære forståelsesopgave:

Ærlig og enkel kommunikation

Brug ærlig, men enkel kommunikation, når du taler med dit barn om døden og begravelsen. Brug klare og forståelige ord, der passer til deres alderstrin. Forklar, at når mennesker bliver gamle eller syge, kan de dø og ikke længere være med os. Undgå skræmmende eller vage beskrivelser. Vær opmærksom på, at børn ofte stiller gentagne spørgsmål, da de prøver at forstå begrebet død.

Brug af bøger og historier

Børnebøger og historier kan være en nyttig måde at introducere børn til begrebet død og begravelse på en mere indsigtsfuld måde. Der findes bøger specielt designet til at hjælpe børn med at forstå tab og sorg. Disse bøger kan skabe en ramme, hvor børn kan stille spørgsmål og dele deres følelser. Læs bogen sammen med dit barn og vær åben for at diskutere, hvad I læser.

Rollespil og visualisering

Forbered dit barn på, hvad der sker ved en begravelse ved at bruge rollespil eller visualisering. Du kan forklare, at en begravelse er en tid, hvor folk samles for at mindes den person, der er gået bort. Sig for eksempel, “Vi kommer til at sige farvel til bedstefar og mindes alle de gode tider, vi havde sammen.” Lad dit barn stille spørgsmål om processen, og besvar dem på en rolig og ærlig måde.

Spørg eventuelt en bedemand om hjælp til at få barnet til at forstå det rent lavpraktiske ved hele processen. Han eller hun kan f.eks. få lov til at besøge bedemandsforretningen, se kisterne og få forklaret, hvordan det foregår. En bedemand kan i det hele taget være en stor hjælp i en svær tid, hvor man ikke selv har overskud til at tænke på så mange af de praktiske detaljer. Se f. eks. https://billigbegravelser.dk/ for mere info

Det hele kræver tålmodighed og empati

Husk, at det at forklare døden og begravelsen til et barn kræver tålmodighed, empati og en følsom tilgang. Ved at bruge ærlig kommunikation, børnebøger og rollespil kan du hjælpe dit barn med at forstå begrebet død på en måde, der passer til deres niveau og følelsesmæssige modenhed. Det er vigtigt at skabe en tryg atmosfære, hvor dit barn føler sig i stand til at stille spørgsmål og udtrykke deres følelser.