Hvorfor skal jeg vælge en friskole til mit barn?

Måske giver det sig selv, hvor dit barn skal gå i skole. Måske er der kun én lokal skole i nærheden. I princippet burde børnene vel også lære det samme og få de samme muligheder, uanset hvilken skole de går på. Og i sidste ende handler det vel mest af alt om at finde en skole, hvor dit barn trives med at være. 

Men har du flere valgmuligheder, når du skal vælge skole til dit barn, vil jeg gerne gøre dig lidt klogere på friskolen. De fleste vælger folkeskolen – det er det oplagte valg. Men friskolen kan være det rigtige valg for nogen. Læs med og find ud af, hvad friskolen kan.

Friskoler er bygget på en idé

Friskolerne adskiller mest fra folkeskolen ved at være bygget på en idé. Det er det, man kan, når man bor i et frit og demokratisk land. Hvis der er lokal opbakning, kan man bygge en skole på en idé. Måske inspirerer den idé andre og skolen bliver en succes.

Idéen bag en friskole kan være alt muligt. Mest kendt er nok de kristne friskoler, som er bygget på et kristent værdisæt.

For børnene på friskolen er forskellen ikke nødvendigvis så stor. Det er en skole med indskoling, mellemtrin og udskoling som alle andre. Der er timer, frikvarter og klassefester. 

Der kan være nogle fællesaktiviteter, fx morgensamling, som bærer præg af det værdisæt, skolen er bygget på – og så betyder det selvfølgelig noget, at alle lærerne på skolen typisk bærer på de samme værdier. Men ellers er hverdagen på en friskole som regel ikke meget anderledes end hverdagen på en (lille) folkeskole.

Kan du li’ idéen?

Har du en friskole i kikkerten, som bygger på en idé eller tradition, du kan identificere dig med, så skal du da overveje, om den skal danne rammen om dit barns skolegang. 

Det kan give ganske god mening at placere dit barn i et miljø med et intentionelt værdisæt, som matcher det, I praktiserer derhjemme, så der er større genkendelighed og synergi i barnets ude- og hjemmeliv.

Hvad betyder det frie skolevalg?

I Danmark har vi frit skolevalg, men det betyder desværre ikke, at du helt frit kan vælge skole til dit barn. Det betyder bare, at dit barn frit kan gå på den nærmeste folkeskole. 

Ønsker du at dit barn skal gå på en friskole, skal du kontakte friskolen og søge om en plads. Du skal dog være opmærksom på, at du opsiger dit barns plads i folkeskolen, hvis du melder barnet ind i en friskole.