Ejerlederen – et lille indblik

Ejerlederen – et lille indblik

Ejerlederen spiller en særlig rolle i den virksomhed, som ejerlederen er leder i. ”Ejerlederen”, kender du overhovedet til dette ord? Ved du, hvad det dækker over? Ved du, hvilken slags leder der er tale om? Måske du gør det, og hvis dette er tilfældet, så er denne korte artikel måske ikke så relevant for dig, men dog… Måske er der alligevel noget, som du ville kunne lære. Noget, som du ville kunne tage med videre herfra. Men artiklen er særligt henvendt til dig, som ikke har så stort et bekendtskab til dette ord. Jeg håber og tror på, at jeg vil kunne lede din forståelse på rette vej. Er du klar på at blive beriget? Godt så. Lad mig komme i gang. ”Ejerlederen”, smag lige lidt på dette ord. Det er faktisk ikke så svært at gætte, hvad der er tale om i dette tilfælde. Det er ikke så svært at gætte hvilken slags leder, der er tale om. Har du gættet det? Ejerlederen er dén leder, som indgår i dagligdagen i virksomheden, som ydermere (og deraf navnet) ejer virksomheden. Dette virker noget ligetil og burde ikke være så svært at forstå.

Ejerlederen – en anden slags lederrolle

Men der er flere elementer endnu, som man skal have styr på, hvis man vil have ordentlig greb om denne term. For at være ejerleder er ikke bare en simpel ting. Man er ikke leder på samme præmisser som andre ledere. For ejerlederen ejer jo netop virksomheden. Ejerlederen har mere på spil. Lederen af den lokale daginstitution brænder (forhåbentlig da) måske også for sit arbejde, men for hende er det noget lettere at komme af med sit job, fordi daginstitutionen jo ikke skal sælges fra, hvis hun ikke vil være leder der længere. Ejerlederen behøver da heller ikke nødvendigvis at sælge, hvis hun trækker sig fra den daglige ledelse, men det er jo trods alt nogle gange tilfældet. Ejerlederen har altså ikke den samme fleksibilitet som andre ledere. Derudover er der også nogle andre problemstillinger, end der er i andre lederstillingers tilfælde. Der er selvfølgelig også nogle fællespunkter. Det er (som regel) andre mennesker, der skal ledes. Disse medarbejdere skal motiveres, så de kan levere de bedst mulige resultater. Men en problemstilling, en sådan leder ikke møder, er, hvordan man skal håndtere f.eks. et ejerskifte (som allerede nævnt), når/hvis virksomheden skal gå i arv. Der findes jo arveafgift. Og ejerlederen er nødt til at forholde sig til, hvordan virksomheden bedst muligt kan håndtere et sådant skifte uden at gå konkurs.

Ejerlederen – et stort ansvar

Ejerlederen har ydermere et stort ansvar hvilende på sine skuldre, da hun er med til at skabe arbejdspladser. For at vores allesammens darling (velfærdssamfundet) kan fungere, er det nødvendigt, at der bliver tjent nogle penge. Og penge er svære at tjene uden arbejdspladser. Men sådanne arbejdspladser bibringer netop denne leder med. Derfor, som allerede nævnt, er denne leder en vigtig del af det danske samfund. Hvis hendes virksomhed kommer op at køre, så kommer vi alle til at tjene på det.