Hvor meget sukker må børn spise?

Det er sikkert de færreste forældre, der er helt klar over, om deres børn egentligt får for meget sukker. Det kan nemlig være svært at holde helt nøjagtigt øje med det faktiske indtag i hverdagen.

Men med børn siger man, at maks. 10 procent af deres energi bør komme fra sukker. Alligevel får 60 procent af de danske børn for meget sukker!

Den svære dagligdag

Alle forældre vil indrømme det – medmindre de holder deres børn på en stenalderdiæt eller tilsvarende: Det er svært at kontrollere sukkerindtaget for deres børn i hverdagen. Børn lærer nemlig lynhurtigt, at sukker smager godt! Desværre er konsekvenserne et meget abstrakt begreb at forholde sig til i den helt unge alder.

Slik, kager og is er ikke overraskende de største sukkerkilder, men også de flydende soda- og saftevandskilder er medskyldige. For lige såvel som voksne kan have svært ved at overskue ’de flydende kalorier’, kan børn sjældent gennemskuesukkerindholdet i en drikkedunk med rød saft.

Hvad siger tallene?

På trods af at det kan være svært at kontrollere indtaget til daglig, er der angivet grænser for, hvad et barn bør indtage af sukker. De grænser afhænger af alderen på barnet.

  • Går dit barn i børnehave, bør det maks. Få 30g sukker om dagen.
  • Går dit barn i skole, bør det maks. Få 45-55g om dagen.
  • Er der tale om en ’ung’, er tallet maks. 55-65g pr. dag.

Disse grænser lyder nok ikke af meget, og med tanke på, at der let kan være 50g sukker i en sodavand, løber sukkerindtaget hurtigt op.

Det kan få konsekvenser med for meget sukker

Det er ikke for sjov, at man bør etablere gode sukkervaner i familierne. Eksempelvis fortæller vores lokale tandlæge i Brabrand, at et barn kan få dårlige tænder i en tidlig alder, hvis det har et kontinuerligt for højt sukkerindtag.

Desuden får vi skabt mange vaner i vores tidlige år, som bliver svære at gøre om selv i voksenlivet, hvis ikke de er hensigtsmæssige. Så selvom det er svært, så tag kampen og sørg for at skabe gode vaner. Det er for dit eget barn bedste.