Tab vægt på en sund måde

Det kan være en stor omvæltning at skulle tabe sig. Pludselig sætter man en time eller mere af hver dag til at motionere, kroppen er konstant øm og man skal spise mad, som man overhovedet ikke synes om. Det er i hvert fald forestillingen, men vægttab behøver ikke være så forfærdeligt og svært som folk gør det til.

Hvornår er det på tide at tabe sig?

Der er kun en som kan beslutte, om du skal tabe dig i vægt. Det er dig og kun dig. Du bør kun starte på et vægttabsforløb, hvis du føler, at du har brug for det eller lyst til det. Der er visse konsekvenser af at være svært overvægtig, men på den anden side er en måling som BMI ikke altid retvisende. Et mere præcist billede kan fås hos lægen, hvor din fedtprocent måles, samt andre ting. På den måde kan du få et mere præcist billede af, om du bør tabe dig.

Kost

Kost er placeret over motion i denne guide for at understrege, at under et vægttab er kost vigtigere end motion. Det er meget simpelt. Mad indeholder kalorier. Din krop skal bruge et vist antal kalorier for at opretholde vægten. Hvis du spiser færre kalorier end det antal, så vil du tabe dig. Derfor kan du langsomt, men sikkert tabe dig gennem en kost med masser af grøntsager, nødder, kerner og sunde olier. Sund kost behøver ikke være kedeligt, så prøv dig frem.

Motion

Motion gør dig stærkere og hjælper dig også med at få vægttabet til at gå lidt stærkere. Men se det mest som en investering på det lange løb, og ikke som en overfladisk ’forbedring’ af dit udseende. Selv med moderat træning kan du styrke dine muskler, hvilket vil vare langt inde i dine ældre år og forebygge rygsmerter, gangbesvær og livstilssygedomme.