Gode tips, hvis du er nervøs for gynækologisk undersøgelse

Selvom en underlivsundersøgelse for gynækologen er en dagligdags ting, der er præget af rutine, så har de fleste kvinder et helt andet syn på det. Det er nemlig de færrste kvinder, der ser frem til at komme ind på briksen og blotte sine nedre dele over for en fremmed. Selvom det kan være grænseoverskridende og gynækologisk udstyr ikke ligefrem er det mest behagelige, er det dog enormt vigtigt jævnligt at komme ind at få tjekket sit underliv. Særligt hvis du kan mærke forandringer, er der altså ingen vej udenom.

Hvis du før har haft en dårlig oplevelse, kan barrieren for at tage afsted være endnu sværere at overkomme. Vi kommer her med nogle gode råd til, hvordan du kan takle dit næste besøg hos gynækologen, som forhåbentligt kan medvirke til et godt besøg.

Tag en tæt person med

Hvad der skal til for at føle sig godt tilpas er selvfølgelig individuelt, men mange finder tryghed i at have en tæt person med. Det kan være din mor, en nær veninde, søster eller en helt fjedre. Så har du en at snakke og dele oplevelsen med både før, under og efter besøget.

Sæt dig ind i undersøgelsen

Det kan være utrygt ikke at vide hvad der skal ske. Gør det mon ondt, hvor lang tid varer det og hvordan virker udstyret? Det ukendte er ofte skræmmende, og derfor er det en god ide at få gynækologen til at sætte dig ind i situationen. Både før og imens, så du er med trin for trin under hele processen. 

Er du nervøs? Sig det højt

Der er ingen skam i at være nervøs, og det kan være en stor letteste at få det sagt højt. Hvis gynækologen på forhånd er klar over at du er nervøs, vil det også være lettere for ham/hende at tage hensyn til det og gå mere langsomt og forsigtigt frem.

Vælg en gynokælog du føler dig tryg ved

Hvis du på forhånd har præferencer til gynækologens køn, så tag højde for det og vælg en læge ud fra det. Forhør dig eventuelt i din omgangskreds – måske der er gode råd at hente, som kan komme dig til gavn.