Værd at vide om hud mod hud kontakt

Hud mod hud kontakt går ud på, at dit barn placeres med så lidt tøj på som muligt med maven mod din bare overkrop. Denne form for kontakt har vist sig at være særlig gavnlig for barnet, amningen og moren. Selvom det virker ligetil, så opstår der alligevel mange spørgsmål hos mødre. Heldigvis kan du her finde svar på nogle af de mest gængse spørgsmål og blive klogere på hud mod hud kontakt.

 

Hvor længe skal man have hud mod hud kontakt?

Der findes ikke noget præcist svar på, hvor længe du skal have hud mod hud kontakt med din baby. Det vigtigste er, at du får det gjort, for det er aldrig spildt – uanset om det er 1 time eller 10 minutter.

 

I situationer, hvor det er upraktisk at ligge hud mod hud med din baby, så kan et bæreredskab være en hjælp. Du kan se billeder her af en strækvikle, der lader dig få armene fri samtidig med, at du praktiserer hud mod hud med din baby.

 

Hvorfor er hud mod hud kontakt vigtig?

Mange mødre stifter bekendtskab med hud mod hud kontant i de første timer efter fødslen. Der er masser af fordele ved at praktisere hud mod hud i de første par måneder af barnets liv, herunder:

 

  • Forældrene knytter sig til barnet.
  • Sænker kroppens blodtryk og stresshormoner.
  • Oxytocinniveauet forhøjes, hvilket giver dig en følelse af overskud.
  • Det sætter gang i mælkeproduktionen og dermed amningen.
  • Det giver dit barn tryghed.

 

Far kan også ligge hud mod hud

Når amningen er etableret hos moren, så kan hud mod hud kontakt også være gavnligt for den nybagte far. Når forældrene har deres nyfødte barn helt tæt mod sig, så vil det få blodtrykket og mængden af stresshormonerne til at falde. Det vil gøre det lettere at finde sig til rette i rollen som nybagt forælder.