Mere livskvalitet: Det er okay at tage en dag for sig selv

afslapning

Vi lever i en verden hvor flere og flere lider af stress. Grundet den nuværende præstationskultur bliver der forventet mere og mere af os. Flere arbejdstimer og mindre tid derhjemme. Hvis du ikke får nogle pause, bliver det svært at holde en så presset livsstil ud længe. Det er vigtigt at passe på sig selv, sådan man ikke brænder ud.

Det er et hyppigt fænomen at iværksættere, der arbejder 60-70 timer om ugen, brænder ud og går ned med flaget. Du behøver ikke være iværksætter, eller for den sags skyld arbejde 60 timer om ugen, for at kunne brænde ud. Hvis du selv føler dig presset af hverdagen, kan du med fordel læse med her.

Praktisér at sige nej

Den præstationskultur, der ligger over vores samfund, har fjernet nej fra vores ordforråd. Hvis du ikke siger nej til ting en gang imellem, kommer du aldrig til at slappe af, hvilket kan have hårde konsekvenser for dit mentale helbred. Din chef kan godt forstå, du også har brug for fritid, og du behøver ikke at have dårlig samvittighed over at sige nej, hvis han eller hun spørger dig om, du kan tage en vagt.

Det er ikke kun arbejdslivet, der kan presse. Sociale forpligtelser fylder også tungt i det moderne menneskes hverdag. Hvis du har en fridag, betyder det i dine venners øjne, at du har tid til at lave noget med dem. Du kan øve dig i at sige nej, ved at give dig selv en dag om ugen, hvor du ikke må lave noget.

Dette tvinger dig til at sige nej til dine venner. Hvis dine venner spørger, hvad du skal, kan du bare sige du har et projekt, du gerne vil færdiggøre og foreslå en anden dag herefter. På den måde såre du ikke dine venner, og du får stadig lov at slappe af.

hygge_med_te

Find din måde at slappe af på

Mange har vænnet sig så meget til den travle hverdag, at de slet ikke ved, hvad de skal lave, når de sidder derhjemme og vil slappe af. Gør det sjovt og eksperimenter med forskellige ting. Afslapning er forskellig for alle.

Lav en liste over ting du gerne vil prøve og start fra toppen. Det behøver ikke at være overskudsagtige ting som at bage surdejsbrød eller at træne op til at løbe maraton. Det kan også være, der er en serie, du bare skal se. Det vigtigste er, at du husker, det kun er dig der skal bestemme, hvad du bruge tid på.

Ændre kulturen i din omgangskreds

Sociale medier har skabt en illusion om, at man altid skal lave noget vildt, når man er sammen. Det behøver ikke at være sådan. I stedet for altid at skulle tage ud og lave noget med dine venner, foreslå at blive hjemme og holde filmmaraton. Man kan sagtens slappe af sammen. I forlængelse af kulturen i din omgangskred kan kultur i forhold til mad også betyde noget for dig og din livskvalitet. Måske kan en kostomlægning også være et forsøg på at få det bedre i din egen krop. Der er mange måder.